الگو و آموزش دوخت پیراهن مردانه - آموزش خیاطی

الگو و آموزش دوخت پیراهن مردانه

ست شال و مانتو گل و بوته

الگو و آموزش دوخت پیراهن مردانه

اندازه های اولیه پیراهن مردانه :

اندازه های اصلی : قد ، دور سینه ، دور کمر ، دور باسن ، قد آستین با سرشانه ، دور گردن ، دور مچ
اندازه های فرعی :

الگوی پیراهن مردانه :

گونیا کنید خط عمود ۱ را . از نقطه ۱ به اندازه بلندی خط حلقه پایین آمده نقطه ۲ میشود . از نقطه ۱ به اندازه بلندی بالاتنه پایین آمده نقطه ۳ میشود . از نقطه ۱ به اندازه بلندی خط باسن پایین آمده نقطه ۴ میشود . از نقطه ۱ به اندازه قد لباس پایین آمده نقطه ۵ میشود . نقاط ۲ ، ۳ ، ۴ و ۵ را به طرف چپ گونیا میکنیم . نقطه ۲ را به اندازه پیراهن به طرف چپ رفته نقطه ۶ میشود . نقطه ۶ را تا پایین لباس گونیا میکنیم . از نقطه ۶ را به اندازه ۲/۱گشادی کف حلقه به طرف راست رفته نقطه ۷ میشود . نقطه ۷ را به طرف بالا گونیا میکنیم . از نقطه ۷ به اندازه ۴/۱بلندی خط حلقه بالا رفته نقطه ۸ میشود . از نقطه ۱ به اندازه ۶/۱ دور گردن به طرف چپ رفته نقطه ۹ میشود . از نقطه ۹ ، ۲ سانت بالا رفته نقطه ۱۰ میشود . نقطه ۱۰ را طبق نقشه به نقطه ۱ وصل میکنیم . نقطه ۱۱ را روی الگو مشخص میکنیم . از نقطه ۱۱ ، ۲ سانت پایین آمده نقطه ۱۲ میشود . نقطه ۱۰ را با خط کش به نقطه ۱۲ وصل کرده و همین خط را به طرف چپ امتداد میدهیم . از نقطه ۸ ، ۱٫۵-۱ سانت به طرف چپ رفته نقطه ۱۳ میشود . از نقطه ۱ به اندازه ۶/۱ دور گردن + ۰-۰٫۵ سانت (۰ برای یقه های کیپ و استفاده از کراوات + ۰٫۵ سانت برای حالتهای اسپرت +۰٫۵ سانت) پایین آمده نقطه ۱۴ میشود . نقطه ۱ را با خط چین به نقطه ۸ وصل کرده روی این خط اندازه ۶/۱ دور گردن را اندازه زده ، نقطه ۱۵ میشود . نقطه ۱۰ را طبق نقشه به نقاط ۱۴ و ۱۵ وصل میکنیم . طوق گردن جلو رسم میشود . از نقطه ۱۲ ، ۲ سانت به طرف چپ رفته نقطه ۱۶ میشود . از نقطه ۶ ، ۵-۳ سانت پایین آمده نقطه ۱۷ میشود . نقطه ۱۶ را طبق نقشه به نقاط ۱۳ و ۱۷ وصل میکنیم ، حلقه آستین لباس رسم میشود . نقطه ۱۷ را به مرکزیت نقطه ۱۳ به طرف راست پرگاری میکنیم . از نقطه ۱۷ روی خط پرگاری ۳-۲ سانت (چاقی یا لاغری) علامت زده نقطه ۱۸ میشود . نقطه ۱۸ را طبق نقشه به هلال ۱۷-۱۳ وصل میکنیم . از نقطه ۱۰ روی خط کج به اندازه قدآستین با سرشانه را علامت زده نقطه ۱۹ میشود . نقطه ۱۹ را به اندازه ۲/۱ دور مچ + ۳ سانت برای پیلی دم دست به طرف پایین گونیا کرده نقطه ۲۰ میشود . نقطه ۲۰ را با خط صاف به نقطه ۱۸ وصل میکنیم . فاصله بین نقاط ۱ ، ۱۰ ، ۱۶ ، ۱۳ ، ۱۷ ، ۵ ، ۱ : الگوی پشت فاصله بین نقاط ۱۴ ، ۱۳ ، ۱۰ ، ۱۶ ، ۱۳ ، ۱۷ ، ۵ ، ۱۴ : الگوی جلو فاصله بین نقاط ۱۶ ، ۱۳ ، ۱۸ ، ۲۰ ، ۱۹ ، ۱۶ الگوی آستین میباشد که از خط ۱۹-۱۶ روی دولا بسته پارچه گذاشته میشود . 

تغییرات الگو برای پیراهن مردانه : 

تغییرات الگوی جلو : از خط وسط جلو برای جادکمه ۲ سانت خارج شده تا پایین لباس امتداد میدهیم . برای سجاف ۴-۲ سانت از بعد از جادکمه خارج میشویم . برای قسمت سجاف ابتدا خط جادکمه را تا کرده سپس قسمت بالای سجاف را قیچی می کنیم . برای برش سرشانه از نقاط ۱و۲ در دو سر سرشانه هر کدام ۶-۴ سانت پایین آمده نقاط ۳ و ۴ میشود . نقاط ۳و۴ را با خط صاف به یکدیگر وصل میکنیم . محل جیب در الگوی جلو همیشه ۲ سانت بالای خط سینه میباشد و جیب به حلقه آستین نزدیکتر از خط وسط جلو میباشد . معمولیترین اندازه جیب ۱۳*۱۲ سانت میباشد . (۳-۲ سانت به خط پهلو نزدیکتر است .) در یقه گرد وقتی سجاف سرخود میزنیم برای رسم سجاف ۴-۲ سانت خارج میشویم . هنگام قیچی کردن این خط ، خط جادکمه را تا میکنیم سپس طوق گردن را قیچی میکنیم تا سجاف مثل طوق گردن بریده شود . در غیر این صورت سجاف در قسمت یقه کم میآورد .
تغییرات الگوی پشت : از نقطه ۵ در سرشانه ، ۱۰-۸ سانت پایین آمده نقطه ۶ میشود . نقطه ۶ را به خط وسط پشت گونیا میکنیم . در صورتیکه بخواهیم در زیر برش پیلی داشته باشیم از نقطه ۷ ، ۲ سانت خارج شده تا پایین لباس امتداد میدهیم . اجرا : سرشانههای جلو و پشت را به شکلی که حلقهها در امتداد هم قراربگیرند ، به یکدیگر چسباده و خطهای ۴-۳ و ۷-۶ را قیچی میکنیم . قسمت بالای الگو یک تکه میشود .

برش : دو برش الگوی جلو و الگوی آستین روی دو لای باز پارچه درآورده میشود . الگوی پشت را از خط وسط روی دو لای بسته پارچه و تکه سرشانه را از خط وسط پشت روی دولای بسته پارچه دراورده میشود .
تغییرات الگوی آستین : همیشه ۳/۲ پهنای مچ از قد آستین کم میشود . برای محل بلیطی یک طرف الگو را برای پشت آستین در نظر گرفته ، فاصله بین خط وسط آستین تا پهلوی سمت چپ را نصف کرده (فاصله نقاط ۹-۸) نقطه ۱۰ میشود . از نقطه ۱۰ خطی به ارتفاع ۱۲-۱۰ سانت و موازی خط آستین رسم میکنیم . محل بلیطی همیشه در موقع برش زوی پارچه قیچی میشود . میزان پارچه : افراد لاغر : ۱٫۵ متر عرض ۱۵۰ افراد چاق : ۱٫۷ متر عرض ۱۵۰

برش : دو برش الگوی جلو و الگوی آستین روی دو لای باز پارچه درآورده میشود . الگوی پشت را از خط وسط روی دو لای بسته پارچه و تکه سرشانه را از خط وسط پشت روی دولای بسته پارچه دراورده میشود .
تغییرات الگوی آستین : همیشه ۳/۲ پهنای مچ از قد آستین کم میشود . برای محل بلیطی یک طرف الگو را برای پشت آستین در نظر گرفته ، فاصله بین خط وسط آستین تا پهلوی سمت چپ را نصف کرده (فاصله نقاط ۹-۸) نقطه ۱۰ میشود . از نقطه ۱۰ خطی به ارتفاع ۱۲-۱۰ سانت و موازی خط آستین رسم میکنیم . محل بلیطی همیشه در موقع برش زوی پارچه قیچی میشود . میزان پارچه : افراد لاغر : ۱٫۵ متر عرض ۱۵۰ افراد چاق : ۱٫۷ متر عرض ۱۵۰

نکته : اگر پیراهن مردانه داشته باشیم و خواستیم از روی آن بدوزیم ، فاصله زیر بغل تا جادکمه را اندازه میزنیم ، بدون در نظر گرفتن جادکمه این مقدار اندازه لباسی میباشد که از این اندازه دور سینه را بدست میآوریم ، دور تا دور پایه یقه را اندازه میزنیم منهای ۴ سانت (جادکمه) و ۲-۱ سانت دیگر میکنیم (به دلیل اینکه پارچه بزرگتر از دور واقعی یقه است) تا دور یقه بدست آید . مراحل دوخت پیراهن مردانه : ۱- به قسمت سجاف لایی زده میشود . ۲- جیب روی محل مشخص شده دوخته میشود . ۳- بلیطی آستین دوخته میشود . ۴- ۱۰ سانت زیر بغل آستین از پایین آستین دوخته و سپس مچ وصل میشود . ۵- تکه جدای سرشانه به جلو و پشت وصل میشود و اتو میشود . ۶- حلقه آستین به لباس دوخته میشود . ۷- در زیر بغل یکسره تا مچ آستین دوخته میشود . ۸- لباس پرو شده و ۲/۱ یقه پروشده بدون در نظر گرفتن جادکمه و سجاف اندازه زده میشود . ۹- یقه کشیده شده و برش زده میشود ، لایی چسبانده میشود و به لباس وصل میشود . اگر از لایی پیراهن مردانه که مخصوص است استفاده کنیم، این لایی چسباندندی نیست بلکه با ۲ میلیمتر جای دوخت به یقه دوخته میشود. ۱۰- دوخت قسمت پایین پیراهن .

یقه مردانه پایه جدا : برای پیراهن مردانه فقط از این یقه استفاده میشود . گونیا کنید خط عمود ۱ را . از نقطه ۱ به اندازه ۲/۱ یقه پرو شده (بدون در نظر گرفتن جادکمه و سجاف سرخود پیراهن مردانه) به طرف چپ رفته نقطه ۲ میشود . نقطه ۲ را به طرف بالا گونیا میکنیم . از نقطه ۲ ، ۲ سانت بالا رفته نقطه ۳ میشود . نقطه ۳ را طبق نقشه به وسط خط ۲-۱ وصل کرده ، این خط را در امتداد همین هلال به طرف چپ ۲ سانت امتداد میدهیم نقطه ۴ میشود . سپس از نقطه ۳ ، ۳ سانت بالا رفته ، نقطه ۵ میشود . نقطه ۵ را طبق نقشه به نقطه ۴ وصل میکنیم . از نقطه ۱ ، ۳ سانت بالا رفته نقطه ۶ میشود . نقطه ۶ را ابتدا چند سانتیمتر گونیا کرده ، سپس طبق نقشه به نقطه ۵ وصل میکنیم . پایه یقه مردانه طراحی میشود . جهت کنترل ، فاصله بین ۴-۱ باید با فاصله بین خط وسط پشت تا انتهای جادکمه روی لباس پرو شده برابر باشد .
قسمت بالای یقه مردانه : از نقطه ۵ ، ۱ سانت به طرف راست روی یقه جدا کرده نقطه ۷ میشود . از نقطه ۶ ، ۵-۳ سانت (برای مردانه ۴-۳ سانت کافی است) بالا رفته نقطه ۸ میشود . نقطه ۸ را ابتدا ۲-۱ سانت گونیا کرده سپس طبق نقشه به نقطه ۷ وصل میکنیم . از نقطه ۵ برای پیراهن مردانه ۶ سانت و برای پیراهن زنانه ۱۰ سانت بالا رفته نقطه ۹ میشود . از نقطه ۹ ، ۳ سانت به طرف چپ رفته نقطه ۱۰ میشود . نقطه ۱۰ را با خط صاف به نقطه ۷ وصل میکنیم . از نقطه ۸ ، ۵-۴ سانت بالا رفته نقطه ۱۱ میشود . نقطه ۱۱ را ابتدا ۳-۲ سانت گونیا کرده سپس با هلال خیلی کم به نقطه ۱۰ وصل میکنیم . فاصله بین نقاط ۱ ، ۶ ، ۷ ، ۴ ، ۳ ، ۱ الگوی پایه یقه میباشد که دو بار روی دولای بسته پارچه از خط ۶-۱ درآورده میشود و فاصله بین نقاط ۸ ، ۱۱ ، ۱۰ ، ۷ ، ۸ الگوی برگرد یقه میباشد که از خط ۱۱-۸ دو بار روی دو لای بسته پارچه درآورده میشود . در موقع دوخت ، در صورتیکه از لایی مخصوص یقه استفاده کنیم ، به تکه های یقه لایی چسب نمیچسبانیم و لایی یقه با ۲ میلی متر جای دوخت بریده میشود . در صورتیکه از لایی چسب استفاده کنیم به تمام تکه های یقه زیر و رو لایی می چسبانیم .

تاریخ ارسال: یکشنبه 2 آبان‌ماه سال 1395 ساعت 11:00 ب.ظ | نویسنده: علی | چاپ مطلب